Duurzaamheid en klimaatneutraal zakendoen

Ook Kiemfabriek heeft effect op het klimaat, de biodiversiteit en het welzijn van andere mensen. De negatieve impact wil ik zo klein mogelijk maken en daarom streef ik ernaar klimaatneutraal te werken. Doe je zaken met mij, dan kun je dus klimaatneutraal zaken doen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen
Daarnaast probeert Kiemfabriek een bijdrage te leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen vormen een mondiale agenda die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien doelen vastgesteld die ik allemaal onderschrijf. In het bijzonder zet ik me in voor de volgende vier Duurzame Ontwikkelingsdoelen:

Hoe ik Kiemfabriek klimaatneutraal maak

 • Werken vanuit huis. Dat bespaart dagelijks forensen en dus veel uitstoot.
 • Alleen échte regionale Nederlandse groene stroom en bosgecompenseerd gas van energiebedrijf zonder winstoogmerk Energie VanOns.
 • Klanten bezoek ik als het nodig is, als het niet nodig is communiceren we per mail, telefoon, whatsapp, meet of teams.
 • Reizen doe ik waar mogelijk met het OV en waar nodig met de auto. In beide gevallen compenseer ik de uitstoot door de aanplant van bomen.
 • Mijn bankzaken regel ik groen en sociaal bij de Triodos Bank en mijn website host ik groen bij Greenhost.
 • Adviezen, plannen en facturen verspreid ik digitaal. Printen doe ik zelden, maar als ik print gebruik ik ongebleekt gerecycled papier en visitekaartjes heb ik niet.

Co2 meting en klimaatcompensatie

 • Mijn klimaatbijdrage reken ik zo nauwkeurig als mogelijk uit om meer inzicht te krijgen in hoe groot de impact is en hoe ik die het beste kan beïnvloeden.
 • CO2-uitstoot die ik niet zelf kan voorkomen compenseer ik met aankoop en bescherming van bomen middels klimaatcompensatie.

Waar ik nog aan werk binnen mijn MVO-beleid

 • De markt voor goede betaalbare elektrische auto’s komt nu van de grond, dus het plan is de huidige auto tzt te vervangen voor een EV. Maar de huidige doet het nog, dus die rij ik eerst af. Ook dat is duurzaam.
 • Op termijn wil ik een simpele en laagdrempelige manier om uitstoot per klant inzichtelijk te maken, zodat die inzicht heeft in de true cost en we samen kunnen kijken of er winst te behalen is.

Van klimaatneutraal naar klimaatpositief

 • Uiteindelijk wil ik niet alleen klimaatneutraal werken, maar daadwerkelijk positief bijdragen. Daarom werk ik graag voor organisaties die meer toevoegen aan de wereld dan alleen aandeelhouderswaarde. Door die bedrijven te helpen veranderen en groeien, kan ik ze helpen sociale of maatschappelijke impact te maken.

Beter inconsequent goed dan consequent fout

Klimaatverandering en sociaal of maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn complexe en moeilijk meetbare zaken. Natuurlijk zijn er normen zoals ISO 14001 en ISO 26000, maar voor een zzp’er zijn de kosten die dat met zich meebrengt niet haalbaar. Daarom gebruik ik mijn gezond verstand en probeer ik telkens kleine stappen te zetten om de impact van mijn bedrijf op klimaat en op sociaal vlak te verlagen. Heb je na het lezen van bovenstaand vragen, suggesties of tips, dan zijn die natuurlijk van harte welkom!